JAJKO SKLAD2Fundament polecanych przez nas diet stanowi żółtko jaja kurzego.

 
O tym, że w żółtku znajdują się wszystkie niezbędne składniki do budowy życia i najlepiej przyswajalne przez człowieka (aż 98%), wie prawie każdy naukowiec. Życie jest najcenniejszą wartością , jaką nas obdarzono, więc nie może powstać z byle czego.  Żółtko jest źródłem życia. Z niego powstaje osobnik, którego każdy milimetr ciała został zbudowany z materiału zgromadzonego w nim.
 
O żółtkach napisano wiele materiałów naukowych, lecz w Polsce i na świecie jednym z największych autorytetów, najbardziej znanym naukowcem w tej dziedzinie jest PROF. TADEUSZ TRZISZKA, który obronił doktorat i habilitację z tematu jaj. Kieruje Katedrą Technologii Surowców Zwierzęcych na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.
 
prof tadeusz trziszkaO żółtkach mówi on tak:
 
"...To jest fenomen natury. W żółtku jest aż 50% suchej substancji, reszta to woda. Z tych 50% 32% to tłuszcze, 16% to białka, a 2% stanowią witaminy i związki mineralne. W tych 32% tłuszczów istotną część stanowią fosfolipidy, które są kluczowymi związkami niezbędnymi do życia, a głównym fosfolipidem jest lecytyna. Lecytyna potrzebna jest do sprawnego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego.
Fosfolipidy są w każdej komórce, tak jak cholesterol. Mogą służyć wprost do poprawy jakości życia i regeneracji tkanek. Są w nich zawarte kwasy omega-3. Jest ich relatywnie dużo, bo od 10% do 20%. Poza tym zmniejszają ryzyko odkładania się cholesterolu w naczyniach krwionośnych.
Straszy się ludzi cholesterolem w jajach, a nikt nie mówi, że w żółtku jest tylko 0,3% cholesterolu, za to aż od 10% do 20% fosfolipidów, które zmniejszają odkładanie się cholesterolu.
Częścią lecytyny zawartej w jaju jest cholina, której potrzebujemy do regeneracji wątroby. Mamy w aptekach różne produkty z choliną, które mają chronić naszą wątrobę, a dwa jaja dziennie pokrywają nasze całkowite zapotrzebowanie na tę substancję". WIECEJ...
 
 
bb01
 
Innym znanym człowiekiem, lekarzem, który na bazie żółtek stworzył dietę optymalną był dr Jan Kwaśniewski z Ciechocinka. Sam wyleczył się z nieuleczalnej choroby, a wiele tysięcy osób dzięki zastosowaniu jego wiedzy odzyskało zdrowie i wiarę w znaczenie przyczynowego leczenia chorób. To właśnie od niego rozpoczęła się nasza przygoda z żółtkami. Dzisiaj po 17-latach możemy poszczycić się wypracowaniem systemu diet regeneracyjnych opartych właśnie na żółtkach.
 
 

 
 
Kraus SYSTEM 2017