Historia powstania

Zasada zachowania ZDROWIA mówi:
Jem – żyję, nie jem – umieram. Jeżeli nie jem tego, z czego mój organizm jest zbudowany – zaczyna mnie niszczyć. Jeżeli dostarczę mu to w optymalnych ilościach, zachowuje zdrowie lub umożliwia powrót do niego. 
Józef Kraus

 

Kiedy miałem 21 lat, mój ojciec powiedział mi : „spróbuj zmienić swój sposób odżywiania, zobaczysz, wszystko się zmieni na lepsze. Zobacz, u mnie to zadziałało”. W tamtym czasie od 20 lat chorował na wrzody żołądka, chodził wiecznie niezadowolony, od czasu do czasu „lądując” karetką w szpitalu. Miał miażdżycę kończyn dolnych oraz niekończącą się neurastenię. Wtedy na jego drodze życia pojawił się pewien już szanowany przez ludzi, mądry lekarz z Ciechocinka – Jan Kwaśniewski, który faktycznie uświadomił  go o przyczynie choroby. Stosując się do jego zaleceń, mój ojciec doświadczył cudu, którego szukał. W ciągu 5 dni trwale wyleczył własne wrzody żołądka, co bardzo mnie ucieszyło, ponieważ powszechnie uważano, że są one dziedziczone w genach. Dalsze zgłębianie wiedzy oraz jego praktyka doprowadziły do tego, że dzięki niemu, zarówno moja babcia wyleczyła z cukrzycy odstawiając insulinę na dobre, jak również mój dziadek uniknął zaleconej mu przez lekarza prowadzącego amputacji lewej nogi. Skończyły się także bóle reumatyczne, co spowodowało, że moja babcia mogła ponownie zająć się pracą w jej ulubionym ogródku.

 

CUD czy nauka?

 

Widząc to, poczułem wtedy, że jest w tym jakaś mądrość, z której powinienem skorzystać i za jej namową postanowiłem poznać lepiej ten model żywienia. Od tamtej pory rozpoczęła się moja przygoda z żółtkami oraz badaniem proporcji BTW, która jak się okazało, miała i nadal ma znaczący wpływ na szybki powrót człowieka do zdrowia.

Kiedy w 2004 roku zachorowałem na WZW TYP B, posiadałem już wiedzę, którą zastosowałem w bielskim szpitalu. Opracowałem w nim dla siebie dietę, która ze względu na zjadane przez mnie produkty wysokotłuszczowe oraz białkowe była nie do przyjęcia przez obserwujących mnie lekarzy. Według ich wiedzy dieta w której znalazły się 4 żółtka dziennie, wątróbka, boczek, masło zamiast pomóc miała mi zaszkodzić. Stało się jednak inaczej, co potwierdziły już po 2 tygodniach moje subiektywne odczucia a także wyniki badań laboratoryjnych. Sprawozdanie z mojego pobytu w bielskim szpitalu zostało opublikowane w kilku gazetach, o czym można przeczytać m.in. w miesięczniku „Optymalni” lub na portalu internetowym „Bo tutaj”.

Ta sytuacja doprowadziła do tego, że udałem się na „dietetykę”, aby lepiej zrozumieć zarówno mechanizm działania pożywienia w organizmie człowieka jak i negatywnego nastawienia środowisk medycznych do diety opracowanej przez dra Jana Kwaśniewskiego. Wnioski z tego doświadczenia zamieściłem we własnej książce „Optymalizm – lekarstwo na problemy XXI wieku,

   Teraz po 20 latach działalności Arkadii “Kraus” z Bielska-Białej, setkach jak nie tysiącach przeprowadzonych rozmów z osobami, które zjadają spore ilości żółtek dziennie, konsultacji, dziś jako firma Kraus SYSTEM – Skuteczny Sposób na Zdrowie postawiłem na kontynuację wiedzy dra Jana Kwaśniewskiego. Ponieważ sam się przekonałem na własnym organizmie, że żółtka nie szkodzą a są źródłem cennego zdrowia, z myślą o osobach, które szukają sprawdzonej recepty na swoje problemy, opracowałem dla Państwa Dietę Żółtkową. To system porad i szkoleń z zakresu opanowania podstaw dietetyki optymalnej, która pomoże każdemu zastosować zasadę proporcji BTW bez ciągłego liczenia i ważenia produktów spożywczych. Mam skromną nadzieję, że oprócz efektów zdrowotnych, opracowany przeze mnie system pomoże także lepiej zrozumieć sens opublikowanego przeze mnie ” “Projektu Optymalizm”  i  zachęci do jego realizacji.

 Piotr Kraus

Materiały:

Show Buttons
Hide Buttons