Jajko życie w pigułce

Fundament diety stanowi żółtko jaja kurzego.

O tym, że w żółtku znajdują się wszystkie niezbędne składniki do budowy życia i najlepiej przyswajalne przez człowieka (aż 98%), wie prawie każdy naukowiec. Życie jest najcenniejszą wartością , jaką nas obdarzono, więc nie może powstać z byle czego.  Żółtko jest źródłem życia. Z niego powstaje osobnik, którego każdy milimetr ciała został zbudowany z materiału zgromadzonego w nim.

 

O żółtkach napisano wiele materiałów naukowych, lecz w Polsce i na świecie jednym z największych autorytetów, najbardziej znanym naukowcem w tej dziedzinie jest PROF. TADEUSZ TRZISZKA, który obronił doktorat i habilitację z tematu jaj.

Kieruje Katedrą Technologii Surowców Zwierzęcych na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.

O żółtkach mówi on tak: „…To jest fenomen natury. W żółtku jest aż 50% suchej substancji, reszta to woda. Z tych 50% 32% to tłuszcze, 16% to białka, a 2% stanowią witaminy i związki mineralne. W tych 32% tłuszczów istotną część stanowią fosfolipidy, które są kluczowymi związkami niezbędnymi do życia, a głównym fosfolipidem jest lecytyna. Lecytyna potrzebna jest do sprawnego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego.

 bb01
Innym znanym człowiekiem, lekarzem, który na bazie żółtek stworzył dietę optymalną był dr Jan Kwaśniewski z Ciechocinka. Sam wyleczył się z nieuleczalnej choroby, a wieleset tysięcy osób dzięki zastosowaniu jego wiedzy odzyskało zdrowie i wiarę w znaczenie przyczynowego leczenia chorób. To właśnie od niego rozpoczęła się nasza przygoda z żółtkami. Dzisiaj po 20 – latach możemy poszczycić się wypracowaniem systemu naukowych diet leczniczych opartych właśnie na żółtkach.
Show Buttons
Hide Buttons